Go Back  North American Motoring > 1st Generation MINIs > Stock Problems/Issues
Several MIL codes and occasional hesitation followed by limp mode... >

Several MIL codes and occasional hesitation followed by limp mode...

Stock Problems/Issues Discussions related to warranty related issues and repairs, or other problems with the OEM parts and software for MINI Cooper (R50), Cabrio (R52), and Cooper S (R53) MINIs.
Sponsored by:
Sponsored by:

Several MIL codes and occasional hesitation followed by limp mode...

  #1  
Old 04-17-2019, 04:27 PM
Jerry Balch
Jerry Balch is offline
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Dec 2017
Posts: 24
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Several MIL codes and occasional hesitation followed by limp mode...

HI everyone!

I have a 2006 R53 (Cooper S). I am getting the following codes:

P0171
P1237
P1688

My engine mods are as follows:
Light weight crank pulley (Yes I know the long term damage it causes....)
17% SC pulley
DDM Cold air intake
One ball mod exhaust

I have a brand new belt (nice and tight). I replaced the MAP and TMAP sensors (BMW parts not cheap knock offs). My BPV seems to "flutter" a bit around 3k RPMs but it feels like it has the right resistance on the spring and the small hose on it appears to be in good condition. I drive 40 miles each way to work and most days lately it is going into limp mode once per drive. Pull over, turn it off and on, and it goes back to normal but the MIL/CEL is still on... I am in desparate need of a clutch replacement but my garage is full of a minivan with an engine replacement project ATM so it will be a week or two before I can install the clutch. Any ideas as to what may be causing this? My vacuum hoses "appear" to be OK but maybe I need to do a smoke test to see if I can find anything. I was getting a MAP code originally that caused me to replace those sensors. I did one (MAP I think) while I waited for the TMAP from the dealer (out of stock) then swapped that out and went back to normal for a couple of weeks and now back to this. My fuel economy is also horrible pretty much regardless of how I drive. I used to get about 26-27 driving with some spirit here and there but now am averaging 21-22 driving under 3k RPMs at all times... Please help!

Thank you!!!
 
  #2  
Old 04-24-2019, 11:56 AM
Jerry Balch
Jerry Balch is offline
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Dec 2017
Posts: 24
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
No ideas what I should be looking at?
 
  #3  
Old 04-27-2019, 08:24 AM
Tgriffithjr's Avatar
Tgriffithjr
Tgriffithjr is online now
5th Gear
Join Date: Jul 2018
Location: Texas
Posts: 719
Received 63 Likes on 60 Posts
Have you looked up the codes to see what they are pertaining?
 
  #4  
Old 04-28-2019, 08:25 PM
Petr Studnička
Petr Studnička is offline
1st Gear
Join Date: Apr 2019
Posts: 13
Received 0 Likes on 0 Posts
Originally Posted by Jerry Balch View Post
HI everyone!

I have a 2006 R53 (Cooper S). I am getting the following codes:

P0171
P1237
P1688

My engine mods are as follows:
Light weight crank pulley (Yes I know the long term damage it causes....)
17% SC pulley
DDM Cold air intake
One ball mod exhaust

I have a brand new belt (nice and tight). I replaced the MAP and TMAP sensors (BMW parts not cheap knock offs). My BPV seems to "flutter" a bit around 3k RPMs but it feels like it has the right resistance on the spring and the small hose on it appears to be in good condition. I drive 40 miles each way to work and most days lately it is going into limp mode once per drive. Pull over, turn it off and on, and it goes back to normal but the MIL/CEL is still on... I am in desparate need of a clutch replacement but my garage is full of a minivan with an engine replacement project ATM so it will be a week or two before I can install the clutch. Any ideas as to what may be causing this? My vacuum hoses "appear" to be OK but maybe I need to do a smoke test to see if I can find anything. I was getting a MAP code originally that caused me to replace those sensors. I did one (MAP I think) while I waited for the TMAP from the dealer (out of stock) then swapped that out and went back to normal for a couple of weeks and now back to this. My fuel economy is also horrible pretty much regardless of how I drive. I used to get about 26-27 driving with some spirit here and there but now am averaging 21-22 driving under 3k RPMs at all times... Please help!

Thank you!!!
this link should get you started https://bmw.oemdtc.com/108/dme-fault...-mini-cooper-s
but you need to take into account all your codes they all relate to fuel air mixture issue ...air leak possibly or possibly bad Map sensor
 
  #5  
Old 05-01-2019, 11:33 AM
Jerry Balch
Jerry Balch is offline
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Dec 2017
Posts: 24
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Thanks for the suggestions. I zip tied my bypass valve shut to see if that narrows anything down. Since I did that, I am seeing P1237 and P0108.... I also did a smoke test and didn't find a leak. I am wondering if I just got a bad sensor from the dealer when I replaced the MAP and TMAP. I wonder if they offer any sort of warranty.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
ahmedalsurmi
R56 :: Hatch Talk (2007+)
17
09-15-2015 11:13 AM
puniphorous
R56 :: Hatch Talk (2007+)
8
12-13-2014 05:31 PM
NC TRACKRAT
Stock Problems/Issues
10
03-25-2011 11:55 AM
leusgs
Stock Problems/Issues
8
04-03-2009 07:37 AM
NC TRACKRAT
Drivetrain (Cooper S)
1
03-22-2009 05:53 PM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Several MIL codes and occasional hesitation followed by limp mode...


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.