08 s cranks but no start... tried everything. - North American Motoring

Go Back  North American Motoring > 2nd Generation MINIs > Stock Problems/Issues
08 s cranks but no start... tried everything. >

08 s cranks but no start... tried everything.

Stock Problems/Issues Discussions related to warranty related issues and repairs, or other problems with the OEM parts and software for MINI Clubman (R55), Cooper and Cooper S(R56), and Cabrio (R57).

08 s cranks but no start... tried everything.

  #1  
Old 01-10-2019, 02:56 AM
ka0tyk
ka0tyk is offline
Neutral
Thread Starter
Join Date: Jan 2018
Posts: 3
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
08 s cranks but no start... tried everything.

Went to hop in the wife's r56 and the battery was dead. Ended up replacing the battery with a H6 (more cca, shouldnt prevent a start but I do need to register battery still). After putting in new battery car cranks fine, but will not start. It acts like it wants to with a little sputter but never actually fires. So far I have done the following:

No odbii codes or lights on dash.
No mini codes registered, checked via Carly. ( i do have a carly adapter and pro along with torque pro to check things if necessary)
Checked all fuses under hood, all fine.
Checked all fuses in passenger footwell, all fine.
Checked for spark with in line ignition tester. All 4 had a nice strong light.
Tossed a set of new bosch plugs in anyways.
Checked for fuel pressure, shows 80psi in torque and carly after fuel pump primes.
Checked for fuel pressure when cranking, jumps up to 800+ psi.
Pulled valve cover and checked timing with tool in the flywheel and the brackets on the cams, dead on.
Checked compression in cylinders, all within 10% of each other.
Tossed a new HPFP anyways after everyone on FB group said it was the hpfp, still no start.
Removed fuse panel from car and checked to see if anything looks damaged... all looks fine.
Removed fuel pump to inspect and it works fine with 12v applied.
Put new fuel filter in on other side since I was 75% of the way there with the back seat out anyways since it has 100k miles.
Pulled crankshaft position sensor from my 09 and swapped em, no start.

I'm at a loss on where to go and what to try next. I even pulled back the loom at the coil harness and fuel injector harness looking for possible shorts and a good ground at the coil/valve cover. I can provide pics/video of just about anything I've done so far.
 
  #2  
Old 01-10-2019, 11:14 AM
pinntucky
pinntucky is offline
1st Gear
Join Date: Oct 2018
Location: Central Iowa
Posts: 18
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Spark, Fuel and Compression are all that is required to run a gas engine. If everything was running fine before the dead battery, i wouldn't suspect Compression was lost or that the timing jumped. Do you have any kind of anti-theft or immobilizer on the car? A hard reset might mess with something like that. To me it seems the computer got mad about something and is withholding the spark. You've checked compression and fuel. Did the battery just get tired or was there some sort of electrical event that caused its demise?
 
  #3  
Old 01-11-2019, 09:27 PM
MiniToBe
MiniToBe is offline
6th Gear
iTrader: (2)
Join Date: Jan 2015
Location: Philadelphia PA
Posts: 2,861
Thanked 165 Times in 160 Posts
do you have another keyfob to test with?
 
  #4  
Old 01-14-2019, 04:18 AM
ClubmanG
ClubmanG is offline
1st Gear
Join Date: Nov 2018
Posts: 35
Thanks: 0
Thanked 1 Time in 1 Post
I checked the Bentley manual and found the following on page 121-11
-If higher rating battery is installed, re code CAS with correct battery specifications using MINI scan tool.
-Register battery.

I think you only need to register if you have IBS(Intelligent battery sensor).
Not all MINIs come equipped with IBS. An IBS-equipped car can be quickly identified by the electronics integrated in the terminal end of the negative battery cable.
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
craigsmiller
Drivetrain (Cooper S)
10
06-13-2013 01:51 PM
2kuik4u
R56 :: Hatch Talk (2007+)
8
12-19-2011 10:03 PM
Chuck Vanderpool
R60/R61 Stock Problems/Issues
2
08-23-2011 04:36 PM
Sandrei
Stock Problems/Issues
8
04-14-2010 06:41 PM
MikeL
Stock Problems/Issues
1
09-15-2008 10:21 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: 08 s cranks but no start... tried everything.


Contact Us Archive Advertising Cookie Policy Privacy Statement Terms of Service

© 2018 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: