F55/F56/F57 Stock Problems/Issues Discussions related to warranty related issues and repairs, or other problems with the OEM parts and software for F55/F56 MINI Cooper AND Cooper S models.

Strange Rattle After Startup - 16 F56 JCW

  #1  
Old 05-05-2019, 03:55 PM
Jas31483's Avatar
Jas31483
Jas31483 is offline
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Feb 2014
Location: Orlando FL
Posts: 35
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Strange Rattle After Startup - 16 F56 JCW

Experiencing an odd noise coming from behind the dash after startup on my 16 JCW. Itís happening after starting the car (both cold and warm) and idling. Once I put the car into reverse or drive, the noise ceases. It happens with or without the HVAC on, so thinking that eliminates a blower issue.

My initial thought is Motor Mounts. The car does make a louder than usual banging noise as itís starting up however once Iím in drive, thereís no vibration or noise.

Any input is much appreciated!

Link to a video of the noise.
https://www.dropbox.com/s/taew1jbnpa...%20PM.mov?dl=0

Any thoughts?
 
  #2  
Old 05-18-2019, 03:15 PM
Lucila
Lucila is offline
3rd Gear
Join Date: Dec 2015
Posts: 176
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Does it sound like a helicopter? Mine does that too. Iíve had motor mounts changed under warranty and it still didnít fix it. It happens often but not all the time. Iíve had the dealer try to diagnose it multiple times. Itís just a quirk of the f56.
 
  #3  
Old 05-18-2019, 03:54 PM
Jas31483's Avatar
Jas31483
Jas31483 is offline
1st Gear
Thread Starter
Join Date: Feb 2014
Location: Orlando FL
Posts: 35
Likes: 0
Received 0 Likes on 0 Posts
Yes!! It sounded like a helicopter. The noise would fade in and out here and there, but was really noticeable until Iíd put the car in gear.

I had the car at my local Mini dealer last week and explained the issue to them. They immediately fired back with a solution of new upper motor mounts, which were in stock and they were able to install them right then and there. I was limited on time so I brought the car in the next day and left it with them while I traveled out of town for a few days. When I returned home and picked up the car everything seemed fine, no noise or anything, until later that night when the same damn noise reappeared. The next day I returned to Mini, they put it up on the lift and immediately noticed that the bolt connecting the lower motor mount was completely loose, like barely holding onto the end of the thread loose. They tightened it, I drove away and the rest is history. Car feels to idle a lot smoother and no more harshness or rattle when starting the car, other then the kickback from the exhaust of course.

Hope this helps! Good Luck!
 
  #4  
Old 05-18-2019, 04:09 PM
Lucila
Lucila is offline
3rd Gear
Join Date: Dec 2015
Posts: 176
Likes: 0
Received 1 Like on 1 Post
Hmmm...Iíll have them check mine next time itís on the lift! Thanks!
 
Related Topics
Thread
Thread Starter
Forum
Replies
Last Post
Parc_ferme
Stock Problems/Issues
4
05-26-2017 04:27 PM
Parc_ferme
R50/R53 :: Hatch Talk (2002-2006)
0
05-26-2017 11:36 AM
Tab32
R50/R53 :: Hatch Talk (2002-2006)
0
06-08-2014 11:05 AM
mg4015
R56 :: Hatch Talk (2007+)
7
01-13-2011 06:38 PM
wmba
R50/R53 :: Hatch Talk (2002-2006)
7
12-18-2004 11:05 AM


Thread Tools
Search this Thread
Quick Reply: Strange Rattle After Startup - 16 F56 JCW


Contact Us - Archive - Advertising - Cookie Policy - Privacy Statement - Terms of Service

© 2019 MH Sub I, LLC dba Internet Brands

We are a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for us to earn fees by linking to Amazon.com and affiliated sites.
 
  • Ask a Question
    Get answers from community experts
Question Title:
Description:
Your question will be posted in: